English
Deutsch
Italiano
Français

Behandling af åreknuder


Åreknuder (varicer) er fremtrædende, slyngede blodkar på lår og underben. 10-15 % af alle mænd og 15-20 % af alle kvinder får åreknuder. De er ofte arvelige og som regel helt ufarlige. De opstår, når klapperne i venerne (returårerne, der leder blodet tilbage til hjertet) ikke fungerer ordentligt. Der skønnes at være omkring 750.000 danskere med åreknuder og der foretages godt 6000 operationer for åreknuder om året i Danmark.
Symptomerne kan være kosmetiske, ømhed, tyngde, hævelse og kløe der kan medvirke til beskadigelse af huden. Dette kan medføre blødning og årebetændelse. Tendensen uden behandling er forværring med årene.

Der er i de senere år udviklet minal invasive procedurer såsom skumbehandling og laser. Langtidseffekten af disse procedurer er endnu ikke helt klarlagt. Derfor er kirurgi stadig den foretrukning metode ved behandlingskrævende åreknuder. Dertil kommer at den kirurgiske behandling med årerne er udviklet og blevet mere skånsom.

Behandling med kompression

I lettere tilfælde kan kompressionsstrømper (støttestrømper) evt. afhjælpe nogle af generne såsom smerter og hævelse, men sværere tilfælde af åreknuder kræver operation.

Behandling med operation


Ved operation fjernes de syge åreknuder. Der opereres i de fleste tilfælde i lysken og ofte udtrækkes et stort blodkar fra lysken og ned til knæet (stripning). Derudover, eller hvis der kun er overfladiske åreknuder, lægges meget små snit i huden. Endelig kan der være åreknuder bag på underbenet, der behandles på samme måde. Såret i lysken sys sammen, mens der sættes plastre over de små snit. Der efterlades kun sjældent synlige ar. Oftest er der brugt indvendige hudsting, så der ingen tråde er at fjerne. Er der brugt sting i lysken, skal disse fjernes 10-12 dage efter operationen.

Efterbehandling

Efter operationen bliver der lagt plastre på sårene og en forbinding på benet. Hvis bindet er for stramt eller er skredet, må det lægges om. Du må ikke selv køre fra klinikken og du skal være sammen med en rask voksen det første døgn. Det anbefales, at du holder dig i ro på operationsdagen.
Der kan komme lette sårsmerter, som kan behandles med tablet Paracetamol (Pamol/Panodil/Pinex) 2 tabletter af 500 mg maks. x 4 dagligt.
Støtteforbindingen må du selv fjerne 1-2 dage efter operationen og denne erstattes med kompressions-strømpen, der skal bæres, fra du står op om morgenen, til du går i seng. Efter forbindingen er fjernet, må du gå i bad, de små plastre bør duptørres eller føntørres og sidde i 10 dage, men falder de af før, sker der ikke noget. I dagene efter operationen er det almindeligt med blå mærker og ømme blodansamlinger. Det er ufarligt og forsvinder i løbet af nogle uger.
De første dage efter operationen må du gå almindeligt omkring, når du sidder ned, bør du have benet liggende vandret eller lidt opad. Gradvis kan man øge aktiviteten, og efter 3 uger er der ingen restriktioner. Det er individuelt, hvornår man kan begynde at arbejde, idet det bl.a. er afhængig af, hvor fysisk krævende job man har.
Du vil få tilbudt en afsluttende kontrol 3-6 måneder efter operationen.

Komplikationer til operation for åreknuder

Komplikationer forekommer sjældent. Umiddelbart efter operationen kan gennemblødning af plastrene forekomme (sjældent af betydning). Der er altid en risiko for betændelse (ca.1 %) samt små hud- nerveskader omkring de små snit i huden. Dette kan efterfølgende give nedsat følesans i små områder, men er oftest forbigående.
Omkring 10 % vil atter få åreknuder inden for 5 år oftest kun i mindre grad.

Læs mere

hr_undermenu.jpg

Undersøgelse
Åreknuder
Læger
Priser

Saralyst Allé 50 · DK-8270 Højbjerg · T. +45 86 27 76 26 · F. +45 86 27 76 56 · aarhus@ciconia.dk