Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik logo
Viva Neo Fertilitetsklinik logo

Manden

Fert Manden

Hos en voksen mand produceres hver dag millioner af sædceller. Dette sker i testiklerne, i tynde kanaler, som fører over i bi-testiklerne. Bi-testiklen er en lille langstrakt fortykkelse, der kan føles på bagsiden af testiklen. Bi-testiklen går over i sædstrengen, der ved sædudtømning sender sædceller opblandet i sekret fra sædblæren og prostata, videre over i urinrøret.

Ved sædafgang udtømmes der normalt mellem 2 og 6 ml sædvæske. Der findes normalt mere end 20 millioner sædceller i hver ml. Det tager omkring 3 måneder, at producere en sædcelle fra forstadiet til moden sædcelle.

Forundersøgelse

I forbindelse med første konsultation vil vi ofte foretage en sædvurdering. Sædprøven kan enten laves på Ciconia eller medbringes. Har du lavet prøven hjemmefra, skal vi gøre opmærksom på, at sædprøven skal holdes ved kropstemperatur og højest må være 1 time gammel. Det er bedst, hvis der ikke har været sædudtømning de sidste 3-5 dage for vurderingen. Har du været syg med feber indenfor de sidste 3 måneder, er det vigtigt, at gøre os opmærksom på dette, da det kan have stor betydning for vurderingen af sædkvaliteten.

Sædprøven undersøges efter de nyeste WHO guidelines for vurdering af sædprøver.Man beskriver antal sædceller, sædcellernes bevægelsesevne, udseende af de enkelte sædceller.

I nogle tilfælde, kan vi anbefale at man får udført analyse for mulige DNA skader (skader på den enkelte sædcelles arvemasse). Læs mere om denne analyse på SPZ-labs hjemmeside. Sædvurderingen vil være afgørende for hvilken behandlingsmetode, vi kan anbefale.

Klinisk undersøgelse af manden:

Hvis du er blevet opereret i lysken eller pungen, har været udsat for traumer (f.eks. spark el slag) mod pungen. Har haft infektion i pung eller urinrør. Eller du på anden måde har indtryk af at noget "er forkert". Kan vi anbefale en såkaldt andrologisk undersøgelse. Denne består i at vores androlog (læge med specielt indsigt i mandesygdomme) undersøger de ydre kønsdele, samt specielt ultralydscanner pungen. Desuden får du fåretaget en udvidet undersøgelse af de hormoner som styrer sædcelledannelse. Undersøgelsen munder ud i en plan med forslag til hvorledes sædkvaliteten evt. kan forbedres.

Læs mere om HIV og Hepatitis

 

Sundhedsstyrelsen logo

Viva Neo Group logo

Dansk Fertilitetsselskab logo

Adresse
Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik
Saralyst Allé 50
8270 Højbjerg

Kontaktinformation
T: +45 86 27 76 26
F: +45 86 27 76 56
E: aarhus@ciconia.dk

Telefontid
Man - fre08:15 - 15.00
Lørdag08.00 - 12.00
LukketFra 12.30 - 13.00

© CICONIA AARHUS FERTILITETSKLINIK • CVR: 1802 1935 Webdesign: Søgemedier A/SCookies