Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik logo
Viva Neo Fertilitetsklinik logo

Fadderskab / moderskab

Hvordan fastslås et medmoderskab?

Et medmoderskab kan kun fastslås, hvis to kvinder får et barn sammen ved hjælp af kunstig befrugtning. Graviditet ad anden vej er ikke gyldig, hvis en kvinde skal have medmoderskab.

Hvis man skal fastslå et medmoderskab, skal proceduren begynde inden selve behandlingen med kunstig befrugtning. Det er Statsforvaltningen, der behandler sager om medmoderskab.

For at kunne fastslå et medmoderskab skal den kommende mor give skriftligt samtykke til behandlingen, og det skal være sandsynligt, at barnet er et resultat af den kunstige befrugtning. Man skal være opmærksom på, at samtykket skal gives og foreligge, før selve behandlingen begynder.

Hvis donoren er kendt og ikke anonym, skal donoren også give skriftligt samtykke til behandlingen, inden den går i gang.

Desuden skal behandlingen være udført af en autoriseret sundhedsperson eller under en sundhedspersons ansvar. Det er uden betydning, om behandlingen er sket i privat eller offentligt regi, men den skal være foregået i overensstemmelse med reglerne i lov om kunstig befrugtning.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg skal have fastslået et medmoderskab?

Inden behandling med kunstig befrugtning går i gang, skal du og din partner udfylde et skema, som du finder på Statsforvaltningens hjemmeside: www.statsforvaltningen.dk. Der findes to skemaer alt afhængig af, hvilken situation I befinder jer i.

Når I har udfyldt og underskrevet skemaet, skal det afleveres på behandlingsstedet til det sundhedsfaglige personale, som skal underskrive det og udstede en kopi til jer. Det sundhedsfaglige personale sender skemaet videre til sagsbehandling i Statsforvaltningen ved barnets fødsel.

Ved brug af kendt sæddonor skal man være opmærksom på, at med mindre det heteroseksuelle eller lesbiske par underskriver papirer vedrørende faderskab eller medmoderskab, vil den kendte donor få faderskabet til barnet. En kendt donor, der leverer sæd til en enlig kvinde, vil altid få faderskabet til barnet.

Information og blanketter findes på www.statsforvaltningen.dk, under faderskab/medmoderskab.

 

Bestil tid for uforpligtende og gratis samtale.

Sundhedsstyrelsen logo

Viva Neo Group logo

Dansk Fertilitetsselskab logo

Adresse
Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik
Saralyst Allé 50
8270 Højbjerg

Kontaktinformation
T: +45 86 27 76 26
F: +45 86 27 76 56
E: aarhus@ciconia.dk

Telefontid
Man - fre08:15 - 15.00
Lørdag08.00 - 12.00
LukketFra 12.30 - 13.00

© CICONIA AARHUS FERTILITETSKLINIK • CVR: 1802 1935 Webdesign: Søgemedier A/SCookies