Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik logo
Viva Neo Fertilitetsklinik logo

Donorvalg

Anonym donor

Ved valg af anonym donor oplyses KUN højde, vægt, øjen- og hårfarve (basisprofil). Der kan desuden indhentes oplysninger om donors blodtype, hvor det vurderes nødvendigt af sundhedsfaglige årsager. Donationen sker fuldstændigt anonymt, og det er ikke muligt at få yderligere oplysninger om donor.

Ikke–anonym donor

Efter Fertilitetsloven pr. 1. oktober 2012 er alle andre donationsformer defineret som ikke-anonym donation, hvis der er oplyst mere end basisprofil på donor, herunder kan nævnes:

Udvidet donorprofil (her findes flere oplysninger end basisprofilen, men ikke muligt at få donorers identitet oplyst).

Åben donor (her kan donors identitet evt. oplyses til barnet, når det er fyldt 18 år, hvis han/hun anmoder sædbanken om det).

Vi har på klinikken et lille lager af anonym donorsæd med de mest almindelige/skandinaviske karakteristika (basisprofil). Ønsker du/I en donor fra vores lager, prøver vi at matche dit/jeres ønsker bedst muligt, hvor øjenfarve har første prioritet.

Har du/I specielle ønsker vil vi meget gerne være behjælpelig med at finde den rette donor. Du/ I skal blot kontakte os i god tid før behandlingsstart. Desuden kan du/I selv kontakte en sædbank for at finde den rette donor. Det er vigtigt at kontakte sædbanken i god tid, så vi er sikre på, at vi har sædstråene, når behandlingen skal foregå. Ciconia benytter primært sædbanken Cryos (www.cryos.dk), men det er også muligt at benytte andre sædbanker, når det blot kan dokumenteres, at sædbanken er vævscentergodkendt.

Bestil tid til uforpligtende og gratis samtale.

Egen (kendt) sæddonor

Det blev fra slutningen af 2013 muligt at benytte det, man kalder kendt sæddonor.

At benytte en kendt donor vil sige, at man benytter en donor, som man kender på donationstidspunktet. Den kendte donor skal være testet negativ på blodprøve for HIV, hepatitis B og C, syfilis og på urinprøve for chlamydia. Der skal ligeledes foretages et interview med donor, hvor der blandt andet spørges ind til helbred og arvelige sygdomme i familien, og donor skal herefter findes egnet til at donere. Modtageren af sæden skal også godkende donor. Der vil blive brugt nedfrosset sæd til behandlingen. Testning, udredning og nedfrysning foregår på Ciconia. Modtageren af sæden betaler for dette.

Ved brug af kendt sæddonor skal man være opmærksom på, at med mindre det heteroseksuelle eller lesbiske par underskriver papirer vedrørende faderskab eller medmoderskab, vil den kendte sæddonor få faderskabet til barnet. En kendt donor, der leverer sæd til en enlig kvinde, vil altid få faderskabet til barnet.

Information og blanketter findes på www.statsforvaltningen.dk, under faderskab/medmoderskab.

Den 1. december 2013 trådte der nye regler i kraft om medmoderskab.

De nye regler betyder en høj grad af ligestilling af par af samme køn og par af forskelligt køn, når faderskabet / medmoderskabet til et barn skal fastslås. Reglerne betyder eksempelvis, at medmoderen til barnet får de samme rettigheder og pligter over for barnet.

Reglerne betyder også, at hvis to kvinder får et barn sammen ved hjælp af kunstig befrugtning, bliver den kvinde, der ikke er mor til barnet, automatisk barnets medmoder. Behandlingen med kunstig befrugtning kaldes i den nye lovtekst og i de gældende vejledninger for ’assisteret reproduktion’. Kunstig befrugtning og assisteret reproduktion er umiddelbart det samme.

Man skal være opmærksom på, at hvis der er tale om en kendt sæddonor, altså hvis sæddonoren ikke er anonym, anses donoren som udgangspunkt for at være barnets far. Donoren, den kommende mor og moderens partner (ægtefælle, registreret partner eller kæreste) kan aftale, at donoren ikke skal have status som barnets far, men at det i stedet bliver moderens partner, der får status som medmoder.

Sundhedsstyrelsen logo

Viva Neo Group logo

Dansk Fertilitetsselskab logo

Adresse
Ciconia Aarhus Fertilitetsklinik
Saralyst Allé 50
8270 Højbjerg

Kontaktinformation
T: +45 86 27 76 26
F: +45 86 27 76 56
E: aarhus@ciconia.dk

Telefontid
Man - fre08:15 - 15.00
Lørdag08.00 - 12.00
LukketFra 12.30 - 13.00

© CICONIA AARHUS FERTILITETSKLINIK • CVR: 1802 1935 Webdesign: Søgemedier A/SCookies